7 de nov. 2013

NI ESQUERRA NI REPUBLICANA




Els darrers dies ERC ha fet dues actuacions de suport al govern Mas de CIU que posen en dubte (per a qui encara tenia el dubte) els conceptes “Esquerra” i “Republicana” de les sigles d'aquest partit de la seva pràctica política.

“PROU PILOTES DE GOMA” és el titular destacat d'avui del diari El Punt Avui i el subtítol “Acord. CIU i ERC pacten la retirada immediata dels projectils i la prohibició definitiva a partir del maig”. Al costat en un requadre es destaca en negreta “Mas i Espadaler mantenen “tot el suport” a Prat”.

A l'article que tracta el tema de les pilotes de goma podem llegir: “La negociació es va tensar quan els republicans van advertir que, si no se'ls acceptava la proposta, farien costat a la resta de l'oposició amb la petició de dimissió del director general de policia, Manel Prat”.

L'Agència Catalana de Notícies, el dia 23 d'abril d'enguany titulava una notícia amb un “Mas avisa ERC que si no dona suport als pressupostos la legislatura avortarà”. Es referia als pressupostos de 2013 que finalment no s'han fet i s'han prorrogat els de l'any passat. Per l'any que ve sí que sembla que hi hauran pressupostos.

El Govern de CIU els ha presentat i ERC ha anunciat que els votaran favorablement.

Aquests pressupostos s'ajustaran al dèficit que imposa l'Estat, no es reduirà l'import global de la despesa i per mantenir el nivell de despesa es preveu incrementar els ingressos, principalment, venent patrimoni i privatitzant serveis.

En quant a la despesa, els socis parlamentaris reivindiquen aquests pressupostos com “els més socials que es podien fer en les circumstàncies actuals”. ERC destaca, per justificar el seu vot favorable, l'increment del 3% de la despesa social que exemplifiquen amb un augment de la partida destinada al PIRMI i la destinada a les beques menjador.

Tot i que no s'ha publicat abastament se sap per fonts fins i tot dels partits implicats, que en el procés de negociació CIU va condicionar la consulta d'autodeterminació al vot favorable d'ERC als pressupostos. Concretament (i com a mínim), aquesta amenaça convergent es va donar en el moment que els republicans qüestionaven el fet que el pressupost s'ajustés al límit de dèficit de l'1,5% imposat per l'Estat.


Primera consideració, l'engany: els responsables reals que es retirin les bales de goma no són ERC i CIU sinó la pressió social i la feina desenvolupada per col·lectius com Stop bales de goma i Ojo con tu ojo.

Segona consideració, la caiguda de la “R”: ERC ha definit el seu republicanisme des de criteris d'ètica política, allò que actualment se'n diu regeneració democràtica. Des de quin criteri republicà, des de quina ètica política, des de quina mena de regeneració democràtica la retirada de les bales de goma pot ser la torna per intentar amagar políticament la mort de Juan Andrés Benítez?

Tercera Consideració, la caiguda de la “E”: des de quin criteri socialista es privatitza? des de quina perspectiva d'esquerres és ven el patrimoni, des de quin posicionament progressista l'augment de la despesa social d'un 3% es suficient per justificar l'anterior?



Conclusió. A Esquerra Republicana de Catalunya se li ha caigut la “E” d'esquerra i la “R” de República, per si algú tenia dubtes. Si mai li cau la C es quedaran sense partit. Però sempre els hi quedaran les enquestes...

Apunt final. CIU avui ha votat en contra de celebrar la consulta sí o sí, vulgui Espanya o no, a moció de la CUP. ERC ha votat a favor. CIU diu que prefereix eleccions plebiscitàries i una DUI. Ja tenen clar uns i altres i tots plegats que en algun moment del procés s'ha d'exercir la desobediència civil i institucional? A veure si resultarà que CIU per fer l'acte de sobirania enlloc de DUI es posa un DIU.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada